Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte onderzoek te laten doen. Dit onderzoek noemen we prenatale screening. Tijdens de intake bespreken we kort welke onderzoeken er mogelijk zijn. Indien informatie over deze onderzoeken gewenst is plannen we hiervoor een afspraak na de intake, deze duurt ongeveer een half uur en wordt je gecounseld over prenatale screening in Nederland.

Hieronder alvast informatie over prenatale screening in Nederland:

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Je kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. De verloskundige zal vragen of je meer wilt weten over deze screening. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt.

Je kunt kiezen uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft.
  2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Je kunt dus alleen NIPT krijgen als je ook deelneemt aan één van beide studies.

Op deze website vindt je informatie over wat deelname aan de TRIDENT studies betekent.

Ook vindt je hier een overzicht van de bloedafname-locaties (prikpunten) voor de NIPT.

Meer informatie over de NIPT?
De algemene informatie over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom, waaronder uitgebreide informatie over de NIPT, vindt je op de website onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Hier vind je ook een keuzehulp.

TRIDENT staat voor Trial by Dutch laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing.

Structureel echoscopisch onderzoek (20 weken echo)

Je hebt de keuze om een 20 weken echo te laten maken. Bij deze echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje en naar andere lichamelijke afwijkingen. Verder wordt er gekeken naar de groei, de placenta en of er voldoende vruchtwater is. De 20 weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.
Deze echo valt in de basisiverzekering en wordt vergoed.

Voor meer informatie over het structireel onderzoek kijk op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/20-wekenecho.

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen