Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek is onderzoek tijdens de zwangerschap om vast te stellen of het ongeboren kind een bepaalde aangeboren aandoening wel of niet heeft.

Prenatale diagnostiek wordt aangeboden als jij en je partner een verhoogde kans hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Dit kan zijn bij:

  • een verhoogd risico na de combinatietest of de NIPT.
  • als er een aandoening in de familie of bij jullie zelf voorkomt (komen jullie hier voor in aanmerking dan beslis je zelf of je hiervan gebruik wilt maken).

Bij prenatale diagnostiek zijn meerdere onderzoeken mogelijk:

  • de vlokkentest
  • de vruchtwaterpunctie
  • uitgebreid (geavanceerd) echoscopisch onderzoek

Vlokkentest

Een vlokkentest wordt meestal uitgevoerd tussen de 11e en de 14e zwangerschapsweek. Bij een vlokkentest neemt de gynaecoloog een klein (éénduizendste) deel van placenta weg voor onderzoek.

Het onderzoek kan plaatsvinden via de buikwand of via de schede, afhankelijk van de plek waar de placenta (moederkoek) in de baarmoeder ligt. Na deze ingreep heb je 0,5% hogere kans op een miskraam en 1-2% kans op een foute uitslag door afwijkend placentaweefsel bij een gezond kind. De uitslag krijg je via de gynaecoloog na ongeveer 2 weken.

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie neemt de gynaecoloog via de buik een klein deel van het vruchtwater af voor onderzoek. Het vruchtwater wordt steeds opnieuw aangemaakt, dus het kan geen kwaad om iets af te nemen. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal uitgevoerd rond de 16e zwangerschapsweek, soms later. Na deze ingreep heb je 0,3% hogere kans op een miskraam. De uitslag krijg je ongeveer na 3 weken via de gynaecoloog.

Geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO)

Dit is hetzelfde als een 20 weken echo, alleen vind deze plaats in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Dit is op medische indicatie als er aangeboren afwijkingen bij jullie zelf voorkomen of in de familie. Tevens kan dit een vervolgonderzoek zijn van de 20 weken echo, mocht hier iets afwijkends op gezien zijn. Als er bij dit onderzoek geen afwijkingen zichtbaar zijn, is dat geen garantie dat geen garantie op een gezond kind. Lang niet alle afwijkingen zijn zichtbaar tijdens echoscopie.

 

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen