Cursussen

Cursus borstvoeding

Tijdens deze cursus, die bestaat uit 2 avonden wordt er o.a verteld over de voorbereiding, de werking van bortsvoeding, het aanleggen, hoe je kunt weten dat je kindje genoeg voeding krijgt, de kraamtijd en de periode daarna. Ook wordt er gesproken over het voorkomen en oplossen van problemen bij borstvoeding. Tevens wordt er een korte introductie gegeven over het afkoelen en bewaren van moedermelk. Ook is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Er wordt een handout uitgedeeld waarin alle informatie is na te lezen.

Lokatie: Verloskundigenpraktijk Luna, Kloosterpad 13E (Medisch Centrum Beljaart) te Dongen.

Data in 2018:
25 januari en 1 februari
5 en 12 april
21 en 28 juni
6 en 13 september
15 en 22 november
 
Tijd: 19.30u tot 21.30u.
Kosten: €30,00 voor 2 avonden, incl. koffie/thee en een handige handout. Cursusgeld contant betalen voor aanvang van de cursus.
Aanmelden: kan bij assistente Ingrid of bij één van de verloskundigen. Graag bij aanmelden vermelden of je partner meekomt. 

Zwangerschapsyoga

Yoga tijdens de zwangerschap is een vorm van bewustwording, vertrouwen en overgave. Je leert om te gaan met je eigen lijf en met je kind nog voordat het geboren is. Door middel van rustige lichaamsbewegingen, ademhaling, massage en ontspanning wordt je bewustwording groter zodat je zo goed mogelijk omgaat met wat zich voordoet tijdens je zwangerschap en bevalling. Je leert hoe je de weeën kunt opvangen en hoe je partner je daarbij kan ondersteunen. Yoga wordt door verschillende yogadocenten gegeven bij jou in de buurt.

 • Magreet Ballemans, Bradleystraat 5 te Dongen, www.flowmotions.nl
 • Marije Mol in Rijen, 0161-222477
 • Yoga praktijk Ingeborg Coppens, Bloemendaalstraat 10 te Tilburg (Reeshof), 013-5710509, www.ingeborgcoppens.nl
 • Eigentijdz, zwangerschapsyoga en postnatale yoga, Hoge ham 15R te Dongen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06-14524404, www.eigentijdz.nl,

Baby op komst

Deze cursus bereidt aanstaande moeders zo goed mogelijk voor op de laatste fase van de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken daarna. Het helpt je om met een gerust gevoel de bevalling in te gaan. Tijdens de cursus leer je ademhalings- en ontspanningstechnieken om de weeën op te vangen en de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je krijgt oefeningen om met name je buik- en bekkenbodemspieren te versterken. Verder kom je alles te weten over de veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. De cursus is in groepsverband, daardoor is er ook gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere zwangeren vrouwen. Er is ook een partneravond. Tijdens die avond wordt er besproken wat hem/haar te wachten staat en hoe hij/zij kan ondersteunen tijdens de bevalling. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, deze duren 1 uur, de partneravond duurt 2 uur.
Kosten: zie site Lunavi.

Aanmelden: cursus start tussen de 25-30 weken zwangerschap. Aanmelden kan hier, vanaf 14 weken.

Samen bevallen

Dit is een cursus die je samen met je partner volgt. Het start rond 27 weken, bestaat uit 10 wekelijkse sessies van 2 uur. In deze sessies komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • verloop zwangerschap
 • anatomie en lichaamshouding
 • wat veranderd er in je lichaam en hoe ga je er mee om
 • wat doe je met angst, pijn en onzekerheid
 • video's van een bevalling
 • hoe en wanneer kan je partner ondersteuning bieden
 • mogelijke complicaties tijdens de bevalling
 • aankondiging en fasen van een bevalling
 • ontspannings- en ademhalingsoefeningen
 • massage
 • perstechniek en baringshoudingen
 • kraamtijd en periode erna

Cursus wordt gegeven in verschillende plaatsen.
Zie voor meer informatie: www.samenbevallen.nl
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 0165-396154.

Workshop voor zwangeren

Ben je tussen de 20 en 40 weken zwanger en wil je in één avond veel nuttige informatie of je hebt geen tijd voor een volledige zwangerschapscursus? Dan is dit misschien iets voor jou?
Deze workshop bestaat uit 1 avond, bij deze avond is een yogadocent, fysiotherapeut en een klinisch verloskundige aanwezig.
Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • ademhalings- en ontspanningsoefeningen
 • fasen van de bevalling
 • vormen van pijnstilling zoals massage, douche, bad en medicamenteuze pijnstilling
 • houdingen tijdens de bevalling
 • bekkenbodem veranderingen tijdens zwangerschap en na de bevalling

Voor meer informatie en aanmelden zie www.wonderbaarlijk-yoga.nl

ZwangerTotaal

Tijdens en na de zwangerschap ondergaat je lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen. Soms gaat dit gepaard met bekkenpijn, urineverlies of rugklachten. Gebleken is dat de manier van bewegen hierop van invloed is.

Actief bewegen maar ook ontspanning staan daarom centraal in het beweegprogramma van ZwangerTotaal. Speciaal vrouwen die al klachten ervaren of die in het verleden rug-, bekken, of bekkenbodemklachten hebben gehad hebben veel baad bij het volgen van het beweegprogramma. Maar het programma is zeker ook geschikt voor vrouwen die de zwangerschap probleemloos doorlopen en die zich graag op een actieve manier willen voorbereiden op de bevalling.

ZwangerTotaal is er voor tijdens en na de bevalling.

Voor meer informatie: www.zwangertotaal.nl. Kies dan voor lokatie Dongen

Zwangerschapszwemmen

Zwemmen tijdens de zwangerschap bevordert de bloedcirculatie en spierfuncties. Ontlast spiergroepen en gewrichten en kan evt. pijnklachten verminderen. 

Zwanger&fit

Zwanger & fit is een actieve cursus waarin zwangeren dames op een sportieve manier voorbereid worden op de bevalling. Een bijeenkomst bestaat uit een actief gedeelte en een gedeelte waarbij er een thema wordt behandeld zoals bekkenbodem, perstechniek, ademhaling enz. Zie voor meer informatie over kosten en lokatie www.mamaenco.nl

Hypnobirthing

Hypnobirthing is zowel een filosofie als een techniek. Het is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby's op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden. Het is een positieve cursus, vol praktische handvatten. Hypnobirthing leert je door middel van diepe ontspanning, de kracht van de gedachten door positief denken en visualisaties, lichamelijke- en ademhalingsoefeningen intensief voor te bereiden op de geboorte van je kind. Hypnobirthing maakt gebruik van zelfhypnose.
Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • werking baarmoederspieren
 • verschillende fases van de geboorte
 • ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken
 • verschillende houdingen
 • angst-spanning-pijn syndroom en hoe je die kunt omzetten naar vertrouwen-ontspanning-comfort
 • massagetechnieken
 • voedingsadviezen
 • rol van partner tijdens zwangerschap en bevalling

De cursus is voor zwangere en partner. Bestaat uit 4 lessen van 3 uur of 5 lessen van 2,5 uur. Het beste kan je starten rond 26 weken zwangerschap.
Voor meer informatie en aanmelden zie www.hypnobirthingwestbrabant.nl

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 
Wil je de zwangerschap samen met je partner beleven? Al voor de geboorte contact maken met je kind en met elkaar voorbereiden op de bevalling en op een goede start met jullie kind? Haptonomische zwangerschapsbegeleiding biedt individuele begeleiding waarin dit aan de orde komt.
Haptonomische zwangerschap kan een belangrijke rol spelen in het vertrouwen dat partners hebben in elkaar en een goed verloop van zwangerschap en bevalling. Tijdens de 5 tot 8 sessies vanaf week 16-20 tot en met 1 keer na de bevalling met pasgeborene erbij, beginnen we met contact maken met het kindje in de buik. Vanuit het spelen met het kindje, wat vaak heel ontroerend is, maken we de verbinding met de bevalling. De partner helpt de vrouw de weeën opvangen. En het bijzondere bij het opvangen van de weeën is, dat de partner de vrouw helpt er naartoe te voelen. Deze manier van weeën opvangen leidt tot het verruimen en verzachten van het bekkengebied, wat de bevalling gemakkelijker maakt. Dit heeft aantoonbaar tot effect dat er minder ingrepen nodig zijn en ook dat er minder ‘kleerscheuren’ bij de moeder zijn.
Haptonomische zwangerschapbegeleiding Tilburg:  www.haptopantarhei.nl
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding Zevenbergen: www.haptotherapie-moerdijk.nl

Mindfulness

Mindfulness is een open aandacht. Op een speciale manier oplettend zijn, bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Mindfulness is je baby voelen bewegen, de weeën voelen golven in je lijf, je vrouw voluit kunnen steunen vanuit jezelf tijdens het geboorteproces, rust kunnen bewaren tijdens gebroken nachten, jezelf en elkaar opnieuw ontdekken, vertrouwen hebben in je eigen kracht, ouderschap vanuit een stevige basis. Mindfulness is een gereedschapskist waar je een leven lang gebruik van zult maken. 

Meer informatie: www.mindfulnessbevaltbeter.nl 

Hypno Bevalling

Hypnose in combinatie met bevallen is redelijk onbekend. Johan Verduijn en Marjolein Gerritsen hebben een programma voor zwangerschap en bevalling ontwikkeld, op basis van hypnose.
Johan Verduijn heeft al jaren een goed lopend hypnotherapie praktijk in Kaatsheuvel en Marjolein Gerritsen heeft 40 jaar als verloskundige gewerkt in Dongen.
Zijn hebben  hun sterke kanten gekoppeld en een programma ontwikkeld.
Het is bedoeld om de zwangere te hepen onder alle omstandigheden stress en pijn onder controle te krijgen en te houden! Dit gaat er voor zorgen dat de zwangere rustig en ontspannen kan bevallen.

Voor meer informatie zie: bevalling.org

Online cursus mindfullness

Een online mindfulnesstraining voor zwangeren. Hierin krijg je 8 online videolessen, met uitgebreide readers, diverse opdrachten en meditaties.
Kosten: €95,-
Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.mindfulzwangerenbevallen.nl/online.

Vol vetrouwen bevallen

De cursus ‘Op weg naar je bevalling’ is een complete en zeer praktijkgerichte cursus in één avond voor jou en je partner. Alle facetten van de bevalling worden uitgebreid besproken, inclusief ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken. Na het volgen van de cursus heb je een heel compleet en reëel beeld van de bevalling met als rode draad wat je zelf kunt doen om je bevalling positief te beïnvloeden. De cursus is zeer praktijkgericht door de jarenlange ervaring van de docente op de verloskamers. De cursus wordt in groepsverband met maximaal 12 deelnemers gegeven.
Vol Vertrouwen Bevallen biedt je ook de mogelijkheid om je thuis, in je eigen vertrouwde omgeving voor te bereiden op de bevalling op een door jou gewenst tijdstip.
Meer informatie, ook over de cursus zwangerschapsmassage, vind je op de website www.volvertrouwenbevallen.nl. Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-24646296.

Rondleiding Moeder- en Kind centrum ETZ Elisabeth

Sinds 9 oktober vinden alle bevallingen plaats in het Moeder- en Kindcentrum op locatie ETZ Elisabeth, Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg (route 81). Op onderstaande data vinden er rondleidingen plaats in het Moeder- en Kindcentrum. Op deze avond kun je ook de kraammarkt bezoeken. Hier vind je allerlei zaken rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Tijdens de rondleiding krijg je een beeld van de mogelijkheden voor de plaats van bevallen in het Moeder- en Kindcentrum; in het Kraamhotel of op de (poli)klinische verlosafdeling. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen op één van de suites in het kraamhotel of op de moeder & kindafdeling.

Tijd: ontvangst tussen 18.45 en 19.45 uur.
Locatie: aula van ETZ Elisabeth (route 73).
Kosten: gratis.
Aanmelden: niet nodig.

Data in 2018:

 • 17 januari
 • 14 februari
 • 14 maart
 • 11 april
 • 9 mei
 • 6 juni

Heb je vragen over de rondleiding, stuur dan een mail naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorlichtingsavond Geboortecentrum Origine en Amphia ziekenhuis

Tijdens deze avond wordt er voorlichting gegeven door een verloskundige en een gynaecoloog over bevallen in Origine en over klinisch bevallen in het Amphia ziekenhuis. Ook kan je een kijkje nemen op de verloskamers en in geboortecentrum Origine. En is er een kraammarkt.

Locatie: gehoorzaal van het Amphia Ziekenhuis in Breda, locatie Langendijk. 
Tijdstip: 18.45u en 19.45u en 20.45u.
Kosten: gratis.
Aanmelden: via www.voorlichtingsavondbevallen.nl Maximaal 2 personen per aanmelding.

Data in 2018:
31 januari
28 februari
28 maart
25 april
30 mei
27 juni
25 juli
29 augustus
26 september
31 oktober
28 november
27 december
 

Super Mama

Ben jij PAS BEVALLEN of heb je OPGROEIENDE kinderen? Ben je klaar om op een POSITIEVE manier aan jezelf te gaan werken? Wil jij BLIJVEND IN SHAPE KOMEN? Niet door minder te gaan eten, maar door wat simpele aanpassingen in je eetpatroon? Met als resultaat:
 
Meer Energie – Een Gezondere Leefstijl - Fitter – Slanker - Strakker
Een Betere conditie - Meer Rust - Meer Q-Time Voor Jou En Je Gezin
 
Door haar ervaring in de sportbranche, de ervaring die ze heeft opgedaan tijdens de opleiding tot voedingscoach en haar ervaring als mama, is ze gaan specialiseren in het coachen van mama’s. Coaching op het gebied van voeding, training, mindset en ontspanning. Want alleen met de juiste mindset creëer je blijvend resultaat en ga je doen wat nodig is om jouw doelen te bereiken!

“Mijn voornaamste doel is jou te inspireren, maar vooral te laten ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor jou en je gezin!”
Ilse

Je kunt met Ilse contact opnemen voor een GRATIS 1 op 1 gesprek.
In dit gesprek geeft ze je tips en tools die je direct toe kunt passen in de praktijk.
 
06-19352002
www.super-mama.nl

HECHT

HECHT is een team van twee verloskundigen die cursussen hebben ontwikkeld ter voorbereiding op de bevalling en ook op de periode daarna als ouder van een nieuwe baby. Met veel enthousiasme en in een prettige, veilige sfeer ontvangen Dominique en Evelyne zwangeren, ouders en moeders met hun baby tijdens de cursussen.

Ze bieden 3 verschillende cursussen aan:
 • HECHT zwangerschapscursus nieuwe stijl
  Je krijgt, samen met je partner, tools in handen om als een hecht team aan de bevalling en het ouderschap te beginnen.
 • HECHT ouderschapscursus
  Samen met je partner kennis opdoen over hechting en ritme van de baby. Zo start je als een hecht gezin aan je nieuwe leven met elkaar en de baby.
 • HECHT moedergroepen
  Wij helpen je te investeren in een hecht contact met zowel je baby als je partner. We staan stil bij alle veranderingen die een nieuwe baby met zich meebrengt.
Interesse?
Kijk voor meer informatie op www.hechtleven.nl
Of bel:
Dominique 06-55140084
Evelyne 06-55758306

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen