Bloedverlies en miskraam

Wanneer je tijdens de zwangerschap bloed verliest, maak je je natuurlijk zorgen. Je mag ons dan ook altijd bellen. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt bij 1 op de 5 vrouwen voor. Bij vrouwen die in het begin van de zwangerschap bloedverlies hebben, eindigt 50% hiervan in een miskraam. Dit wil zeggen dat het vruchtje wordt afgestoten. We spreken van een miskraam tot een zwangerschapsduur van 16 weken. Van alle zwangerschappen eindigt 1 op 10 in een miskraam.

Met onderstaande informatie willen we je informeren over wat een miskraam is, hoe deze meestal verloopt, wat er mogelijk is als de miskraam is vastgesteld en welke gevoelens hierbij een rol kunnen spelen. 

Oorzaak van een miskraam

Een zwangerschap bestaat uit een vruchtje en een vruchtzak. Het vruchtje ontwikkelt zich bij een normale zwangerschap tot een kindje. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Het vruchtje kan door deze afwijking niet meer volgroeien en zal worden afgestoten. De oorzaak hiervan is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, paardrijden, fietsen, motorrijden of sporten geen miskraam veroorzaken. Ook kun je een miskraam niet voorkomen. Niet met bedrust of medicijnen. 

Echoscopisch onderzoek

Een echo kan duidelijk maken of het hartje van het vruchtje klopt. Dit is op een echobeeld pas vanaf 7 weken zwangerschap zichtbaar. Klopt het hartje dan is de kans op een miskraam heel klein, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een vruchtje waarvan het hartje niet klopt kan met echoscopisch onderzoek betrouwbaar worden opgespoord.

Wat zijn de verschijnselen van een miskraam?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren of dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Je verliest het vruchtje in de vorm van een stolsel en stukjes weefsel. Dit gaat vaak gepaard met menstruatieachtige of weëenachtige pijn. Tegen deze pijn kun je paracetamol nemen. Na het verliezen van het vruchtje neemt het bloedverlies en buikpijn snel af en houdt na een paar dagen op. Soms is er nog enkele weken een klein beetje bloedverlies. Het afgestoten vruchtje cq. weefsel hoef je niet te bewaren.

In sommige gevallen wordt er op de echo ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft terwijl je nog geen bloedverlies hebt. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten. Een zwangerschapstest doen is niet zinvol. De uitslag van de test kan namelijk na het afstoten van het vruchtje nog enige tijd positief zijn.

Miskraam wat nu?

Veel vrouwen geven de voorkeur aan te wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na het starten van de bloeding afgestoten. Vrouwen die de miskraam op een natuurlijke wijze laten verlopen kunnen de gebeurtenis vaak beter verwerken. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage kan worden vermeden (zie curettage). Het is, als je wilt afwachten, wel verstandig om te bedenken hoe lang je wilt afwachten. Medisch gezien kan afwachten echt geen kwaad en heeft het geen gevolgen voor een eventueel volgende zwangerschap. Als je later besluit toch een curettage te willen kun je hier alsnog voor kiezen. Ook kan bij veel of aanhoudend bloedverlies of pijn alsnog een curettage nodig zijn.

Curettage
Sommige vrouwen vinden het moeilijk te moeten wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. In emotioneel en praktisch opzicht kan dit voor sommigen heel belastend zijn. Je kunt dan kiezen voor een curettage. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Als alle weefselresten zijn verwijderd houdt het bloedverlies binnen enkele dagen vanzelf op.

Medicijnen
Een mogelijkheid voor het opwekken van een miskraam is met prostaglandinen-tabletten: Misoprostol genaamd (Cytotec). Prostanglandinen zorgen ervoor dat de spieren van de baarmoeder samentrekken, zodat de miskraam alsnog op gang kan komen. Misoprostol wordt voorgeschreven door de gynaecoloog. Het zijn tabletten. Meestal brengt dit de miskraam dan op gang. Indien na het gebruiken van misoprostol de miskraam niet compleet is of op gang is gekomen, moet alsnog een curettage verricht worden. 
 

Wanneer moet je ons zeker bellen?

Als je vragen hebt of ongerust bent kun je ons altijd bellen. We zullen je een aantal vragen stellen over bijvoorbeeld het bloedverlies en vaak kan dit gesprek telefonisch plaatsvinden.

Je moet ons zeker bellen bij:

  • bloedverlies dat zo hevig is dat het niet meer in een maandverband is op te vangen
  • koorts 38 graden of hoger
  • buikpijn wat alleen maar toeneemt en zelfs na het verliezen van het vruchtje niet afneemt

Lichamelijk herstel na een miskraam

Het lichamelijke herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende één a twee weken kun je nog wat bloedverlies of bruinige afscheiding hebben. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld voor een eventueel nieuwe zwangerschap. Vergeet niet om door te gaan met het slikken van foliumzuur. Het is na een miskraam niet moeilijker om zwanger te worden.

Emotioneel herstel na een miskraam

Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Een miskraam brengt een abrupt einde aan de plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Dit kan erg verdrietig zijn. Naast verdriet kunnen ook gevoelens ontstaan als schuld, ongeloof, boosheid, gevoel van leegte, falen van eigen lichaam of jaloezie richting zwangere vrouwen in je omgeving. Deze gevoelens zijn heel begrijpelijk. Neem de tijd om deze gevoelens een plek te geven en praat erover met iemand die je vertrouwd, dit lucht vaak op. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier. Dit verschil van verwerken kan soms een druk op je relatie geven. Probeer met elkaar te blijven praten en geef elkaar de ruimte om dit op je eigen manier te verwerken.

Weer zwanger worden

Zoals eerder beschreven is het na een miskraam niet moeilijker om weer zwanger te worden. Wel voelen vrouwen die een miskraam hebben gehad zich bij een nieuwe zwangerschap de eerste tijd onzeker en bang. Deze gevoelens zijn heel normaal. Denk bij het opnieuw zwanger worden aan het slikken van foliumzuur. Zodra je een positieve test hebt kun je telefonisch contact met ons opnemen en kunnen wij een afspraak voor je maken voor een echoscopisch onderzoek bij 7-8 weken zwangerschap om te kijken of er sprake is van een tot dan toe intacte zwangerschap.

Mocht je vragen hebben kun je ons altijd bellen!

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen