Plaats van bevallen

Zolang alles goed gaat mogen jullie zelf kiezen waar jullie gaan bevallen. Tijdens de zwangerschap en bevalling maken wij steeds de afweging of het veilig is om onder onze begeleiding te bevallen. Het kan dus zo zijn dat we je in de zwangerschap of tijdens de bevalling overdragen aan het ziekenhuis.
Zolang alles goed gaat hebben jullie de volgende keuze mogelijkheden.

Thuis

Wanneer er geen medische indicatie is, kan je thuis bevallen. Belangrijk is dat je je kraampakket in huis hebt en je bed op hoogte staat (dit is niet alleen voor de bevalling thuis maar ook voor de controles in het kraambed). De kraamzorg waar jullie je aangemeld hebben assisteert ons bij de bevalling thuis. Deze bellen wij op het moment dat we bij jullie zijn en de bevalling begonnen is.

Fam/ ETZ Elisabeth

 
Fam is het nieuwe geboortecentrum in ETZ locatie Elisabeth.
In Fam kun je zowel poliklinisch bevallen als in het nieuwe kraamhotel.
1 x in de maand vind er een rondleiding plaats in Fam, waarbij je zowel het poliklinische gedeelte als het kraamhotel kunt bekijken, kijk voor de data hier.

Poliklinisch

Tijdens de poliklinische bevalling in Fam beval je op de verloskamers. Dit is dezelfde afdeling waar medische bevallingen onder leiding van de gynaecoloog of klinisch verloskundige plaatsvinden. Je kunt hier dus ook bevallen als je niet medisch hoeft te bevallen. Wij begeleiden hier je bevalling en een kraamverzorgsters van Lunavi assisteert ons. Treedt er tijdens de bevalling een medische indicaties op, dan neemt de klinisch verloskundige van het ziekenhuis of gynaecoloog de zorg over op dezelfde kamer, dus tijdens de bevalling is verhuizen van kamer niet nodig. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.
 
Kraamhotel Fam
Het kraamhotel Fam bevind zich in het ETZ locatie Elisabeth te Tilburg. Het kraamhotel is op dezelfde verdieping als de verloskamers. Het is een afdeling waar alleen bevallingen onder leiding van verloskundige in de 1e lijn plaatsvinden. Er is sprake van een huiselijke sfeer. Er is 1 kamer met relaxbad voor de enkel de ontsluiting periode en 2 kamers met bevalbaden waar je dus in bad kunt bevallen. In totaal zijn er 4 geboorte kamers, de laatste is er een met een douche. Ook hier begeleiden wij jou bevalling samen met een kraamverzorgster van Lunavi. Treedt er tijdens de bevalling een indicatie op waarvoor we je moeten doorsturen naar de klinisch verloskundige of gynaecoloog dan verplaatsen we ons naar de verloskamers. Ook is het mogelijk om een deel of het gehele kraambed door te brengen in het kraamhotel.
Aanmelden voor je bevalling in het kraamhotel en/of verblijf na de bevalling kan hier.

Amphia Ziekenhuis Molengracht

 
Sinds december 2019 vinden bevallingen en alle zorg rondom zwangerschap plaats op het nieuwe ziekenhuis van Amphia Molengracht. 
Hier kun je poliklinisch bevallen. Dit betekent bevallen op de verloskamers onder begeleiding van je eigen verloskundige. Ook heb je hier de mogelijkheid om in bad te bevallen. De kraamzorg van Naviva zal erbij zijn ter ondersteuning. Er is in het nieuwe ziekenhuis geen kraamhotel meer.

Medium risk (B/D)

Medium risk is een verplaatste thuisbevalling onder onze begeleiding. Dit in verband met transportrisico, omdat er een kans op herhaling van bijvoorbeeld een vastzittende placenta of ruim bloedverlies tijdens een eerdere bevalling aanwezig is. Je kunt kiezen tussen het ETZ locatie Elisabeth of het Amphia ziekenhuis locatie Langendijk.

Medische indicatie

Tijdens de bevalling kunnen we je verwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis werken verschillende disciplines, zoals een verloskundige, assistent gynaecologie en de gynaecoloog. Er is altijd een verpleegkundige of kraamverzorgster van het ziekenhuis bij je bevalling aanwezig. Wie je daar treft is afhankelijk van de reden dat je naar het ziekenhuis gaat en hoe je bevalling verder verloopt. Als wij je verwijzen zijn wij niet meer bij je bevalling aanwezig. We weten dat je in goede handen bent en moeten de zorg overdragen.

Vervoer

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom je naar het ziekenhuis moet. Meestal is er geen spoedsituatie en in dat geval ga je ook met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Als er wel een spoedsituatie is bellen wij een ambulance voor het vervoer.

Ben je al in Origine dan gaan we binnendoor met een rolstoel of brancard naar de verloskamers. Vanuit kraamhotel Livive gaan we ook met een rolstoel of brancard naar de verloskamers.

Kosten

Kijk in je polis van de zorgverzekeraar naar wat jouw verzekering vergoed met betrekking tot bevallen op één van bovenstaande locaties.

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen