Afsluiting kraambed....wat nu?

Na een week begeleiding van de kraamzorg en wij als verloskundige, is de zorg voor jullie en jullie kind in eigen handen. Wat nu? Waar kunnen jullie met je vragen terecht? Met onderstaande informatie proberen wij op de meest voorkomende vragen antwoord te geven.

Rol van ons als verloskundige

Tot 6 weken na de bevalling kun je ons bellen met vragen over bloedverlies, lichamelijk en emotioneel herstel. Vragen over voeding of gedrag van jullie kind gaan na het eerste bezoek aan het consultatiebureau over naar hen.

Rol van Consultatiebureau

Het consultatiebureau kijkt samen met ouders naar o.a de ontwikkeling, groei en voeding van jullie kind. Tevens regelen zij de vaccinaties die mogelijk zijn. Ongeveer 2 weken na de geboorte komen zij op huisbezoek om kennis te maken met de nieuwe gezinssituatie en de vragen die dan leven te beantwoorden. Zij nemen hier zelf telefonisch contact over op. Ze plannen het eerste bezoek aan het bureau zelf in bij 4 weken na de geboorte. Vanaf dat moment nemen zij dan ook de zorg van jullie kind over van de verloskundige. Mochten er vragen zijn met betrekking tot de verzorging of ontwikkeling van jullie kind, dan bel je het consultatiebureau. Tevens hebben zij inloopspreekuren waar je vrijblijvend binnen kan lopen voor het stellen van vragen of bijvoorbeeld het tussendoor wegen van jullie kind.

Consultatiebureau Dongen:
Mgr. Schaepmanlaan 25
5103 BB Dongen
Vragen tijdens kantooruren bel: 0900-4636443moederkind
Inloopspreekuur: Dinsdag van 13.30u - 14.30u.
 
Consultatiebureau Rijen:
Het Palet
Rembrandtlaan 50
5121 WI Rijen
Vragen tijdens kantooruren bel: 0900-4636443
Inloopspreekuur: Donderdag van 13.00u - 14.00u

Rol van de huisarts

De huisarts komt vaak binnen 2 weken na de bevalling op huisbezoek. Dit is een kennismaking met jullie kind en om te kijken of er voor de huisarts nog vragen zijn. Niet iedere huisartsenpraktijk komt voor deze visite. De huisarts neemt de algemene zorg voor jullie op zich. Dus bijvoorbeeld als je kind verkouden is, koorts heeft, huiduitslag, dan bel je de huisarts. Soms is het eerste weken moeilijk om zelf te bepalen of je nu de huisarts moet bellen of ons? Schroom niet en bel in ieder geval iemand bij twijfel! Je hoort dan vanzelf wel of jullie vraag bij de huisarts thuishoort of bij ons als verloskundige.

 

Borstvoeding

Borstvoeding is goed zowel voor moeder als kind, maar niet altijd even makkelijk of vanzelfsprekend. Je hebt er een week de tijd voor gehad om alvast te wennen en te oefenen samen met de kraamverzorgster. Bij vragen of onzekerheden, twijfel niet om ons te bellen, wij hebben vaak tips om je te helpen. Ben je eenmaal met je kindje naar het consultatiebureau geweest, dan nemen zij deze taak van ons over.

Voor meer informatie kijk eens op:

Regeldagen

Ongeveer 10 dagen, 6 weken en 3 maanden na de bevalling kunnen zich zogenaamde regeldagen voordoen. Je merkt dan dat je kind wel erg vaak aan de borst wilt en/of wat huilerig of onrustig is. Tijdens deze dagen wordt de borstvoeding opnieuw afgestemd op de behoefte van je kind. Het is dan belangrijk om rust te nemen, maak je agenda leeg en neem even de tijd om aan de behoefte van je kind te voldoen.

Borstontsteking

Hoe herken je dit? De huid van je borst is intens rood, voelt opvallend warm aan en het voelt als een pijnlijke, harde schijf in je borst. Zie onderstaande tips wat je eraan kunt doen:
 • Zorg dat je je borsten soepel houdt door ze goed leeg te laten drinken en je kind in verschillende houdingen aan te leggen.
 • Bij bovenstaande klachten, rode pijnlijke harde schijf, kolf je borst een keer helemaal leeg.
 • Koel tussen de voedingen door met ijskompressen
 • Maak voor de voeding je borst goed warm, zodat de melkklieren goed open gaan staan en de voeding makkelijker uit je borsten kan stromen
 • Masseer tijdens de voeding de pijnlijke plek zachtjes mee richting de tepel
 • Houd je temperatuur goed in de gaten! Wat verhoging is normaal bij wat gespannen borsten, maar gaat de temperatuur boven de 38.5graden neem dan contact met ons op
 • Rust! Plan niet teveel en geef je lichaam rust om de borst te laten herstellen.
 • Bel ons bij vragen of twijfel!

Voor hulp of vragen bij borstvoeding kan de lactatiekundige je ook helpen:

    Karin de Graaf:

 

Flesvoeding

Maak de flesvoeding altijd volgens het voorschrift van de verpakking. Wanneer de kraamweek is afgesloten door ons mag je de voeding ophogen tot gemiddeld 100cc a 110 cc per voeding. Dit houd je aan tot je de eerste keer naar het consultatiebureau gaat. Het consultatiebureau zal vervolgens verder met je het voedingsschema bespreken. Het is vooral belangrijk dat je kijkt naar het gedrag van je kind: is hij/zij tevreden na de voeding en tussen de voedingen door, meld hij/zij zichzelf voor de voeding, is hij/zij alert en plast en poept hij/zij voldoende? Het is in het begin vaak even zoeken omdat jullie elkaar nog moeten leren kennen. Je denkt al snel dat je kind honger heeft als het onrustig is. Dit hoeft echt niet altijd zo te zijn!

 

Vitaminen D en K

draagdoek Vitamine D

 • Bij borstvoeding en flesvoeding
 • Start dag 8 na de bevalling tot 4jaar
 • 10 microgram per dag: kijk goed op de verpakking naar de hoeveelheid druppels, dit verschilt per merk

Vitamine K

 • Alleen bij borstvoeding
 • Start dag 8 tot 3 maanden na de geboorte
 • 150microgram per dag: kijk goed op de verpakking naar de hoeveelheid druppels, dit verschilt per merk

 

Lichamelijk herstel

Bloedverlies

Gemiddeld duurt het bloedverlies na de bevalling 4-6weken, dit verschilt per kraamvrouw. Gedurende deze weken kan het bloedverlies sterk variëren van helderrood/ bruin tot soms geelachtig. De hoeveelheid van het bloedverlies is de eerste weken afhankelijk van de hoeveelheid beweging. Als je de eerste keren gaat wandelen kan het bloedverlies iets toenemen en weer wat helderrood worden.

Zolang je nog bloedverlies hebt is het niet raadzaam te gaan zwemmen of tampons te gebruiken. Dit in verband met een grotere kans op infectie. Wij adviseren om de eerste 6 weken na de bevalling niet in een openbaar zwembad te zwemmen.

Menstruatie

Wanneer de eerste menstruatie weer op gang komt hangt af van verschillende factoren. Als je borstvoeding geeft worden de hormonen die de menstruatiecyclus weer op gang brengen nog wat langer onderdrukt. Het kan dus zo zijn dat je niet menstrueert zolang je borstvoeding geeft. Dit wil niet zeggen dat je niet vruchtbaar bent. Het regelen van anticonceptie is dus belangrijk. Als je flesvoeding geeft, begint het lichaam eerder met het herstellen van de menstruatiecyclus. Dan duurt het gemiddeld 6 weken voordat de menstruatie weer op gang komt. Je menstruatiepatroon kan sterk veranderen na je zwangerschap, zowel in frequentie als in hevigheid.

Bekkenbodem

Na een bevalling zullen de bekkenbodemspieren wat verslapt zijn en kunnen beschadigd zijn door inscheuren of een knip. Dat kan ervoor zorgen dat je nog niet altijd de volledige controle hebt over je blaas. Ongeveer 25% van de vrouwen heeft na de bevalling een tijdje last van stressincontinentie, wat betekent dat je voornamelijk bij drukverhoging zoals hoesten of springen ongewild urine verliest. Ook een veelgehoorde klacht is een zwaar, drukkend gevoel op je bekkenbodem of een pijnlijk schaambot. Deze klachten kunnen erbij horen, maar het is wel belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Ook als je geen klachten hebt adviseren wij je om de bekkenbodem na de bevalling actief te trainen.

Merk je na 3 maanden geen verbetering, ondanks dat je bewust je bekkenbodem getraind hebt neem dan contact op met een bekkentherapeut. Zij kan jou verder begeleiden. Vaak zijn gerichte tips al voldoende.

Seksualiteit

Er komt een moment na de bevalling dat je weer zin hebt in intimiteit samen met je partner. Wanneer dit moment is verschilt zeer sterk per vrouw. De eerste keer gemeenschap kan best spannend zijn, want er is in korte tijd veel gebeurd met je lichaam. Tevens spelen omgevingsfactoren een rol, zoals de vermoeidheid door de gebroken nachten, overgang van minnaars naar ook ouders, eventuele hechtingen/ lichamelijke veranderingen, borsten die mogelijk ook een andere functie hebben door de borstvoeding, ervaring van de partner met betrekking tot de bevalling. Maak dit bespreekbaar met elkaar en sta open voor elkaars gevoel hierbij en behoefte, forceer niets! Bouw zo nodig de intimiteit weer langzaam op.

Gemeenschap kan de eerste keer wat gevoelig zijn door littekenweefsel dat wat stug aanvoelt, door verandering van de hormoonhuishouding blijft je vagina makkelijk wat droger en je kunt zelf wat meer gespannen zijn. Hieronder wat tips die jullie mogelijk zullen helpen:

 • Neem de tijd voor de eerste keer gemeenschap, bouw het rustig op en maak eventueel gebruik van perineummassage olie om weer vertrouwt te raken met je eigen lichaam
 • Bespreek je gevoelens met elkaar!
 • Gebruik de eerste keren glijmiddel
 • Het is normaal dat de plaats waar de hechtingen zaten gevoelig is of zelfs nog pijn doet, dit mag je een half jaar de tijd geven om te genezen. Mochten er klachten blijven neem dan contact op met ons of met je huisarts.

 

Anticonceptie

Twee weken voor je eerste menstruatie ben je weer vruchtbaar. Voor het lichaam maar ook voor de kersverse ouders is een nieuwe zwangerschap net na de bevalling niet verstandig. Daarom is het belangrijk vroegtijdig na te denken welke vorm van anticonceptie je wil gaan gebruiken. Bij borstvoeding blijft de menstruatie meestal uit, maar het geven van borstvoeding is geen betrouwbare anticonceptie methode en ook hierbij is anticonceptie van belang.
Om tot een goede keuze te komen, is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen:
Geef je borst- of flesvoeding? Welke vorm van anticonceptie gebruikte je voor de zwangerschap? Welk ‘risico’ op zwangerschap vind je aanvaardbaar? Wanneer je al weet dat of je meer kinderen wil: heb je enig idee hoe lang je wilt wachten met een eventuele volgende zwangerschap?

Tip
Lees de folder door die wij bij het afsluitende gesprek van het kraambed hebben gegeven of kijk voor meer informatie op:
www.anticonceptie.nl

 

Emotioneel herstel

Na de eerste kraamdagen zal je merken dat je nog niet altijd de oude bent. Je bent snel moe en kunt huilen om dingen die je normaal niets uitmaken. Dit komt door de verandering van hormonen in je lichaam en ook door de grote verandering in je leven. Veel vrouwen denken dat ze gelijk weer het leven kunnen oppakken net als tevoren, maar dit lukt meestal niet. Schroom niet om hulp te vragen aan je partner, familie of vrienden en luister goed naar je lichaam. Durf soms een moment voor jezelf te nemen en gun jezelf die rust. Het is heel normaal dat je moet wennen en dat het niet altijd een roze wolk is. Vrouwen die maar door blijven gaan en teveel van zichzelf blijven eisen kunnen vast lopen en hierdoor gespannen raken. Schaam je niet en bespreek deze emoties! Heb je het idee dat je steeds somberder wordt, meer spanningen gaat voelen en het gevoel hebben dat je hier niet meer zelf uit kan komen neem dan contact op met je huisarts. Schaam je niet, je bent echt niet de enige!

Tip:
 

Nacontrole

De nacontrole vindt plaats ongeveer 6 weken na de bevalling bij ons op de praktijk. Tijdens deze controle is er gelegenheid om openstaande vragen te beantwoorden en te bespreken hoe je terug kijkt op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Wij willen graag weten hoe het met jouw herstel gaat en hoe het gaat met jullie kind. De nacontrole is vrijblijvend. Als je hier behoefte aan hebt bel je ongeveer 3-4weken na de bevalling tijdens telefonisch spreekuur voor een afspraak. Meestal vind de nacontrole plaats bij diegene die de bevalling heeft begeleid. Is dit de gynaecoloog/ verloskundige van het ziekenhuis geweest en heb je geen nacontrole afspraak van het ziekenhuis meegekregen, dan ben je natuurlijk ook altijd welkom bij ons!

lach

Cursussen

Niet alleen tijdens de zwangerschap zijn er cursussen, ook erna zijn er cursussen mogelijk. Je lijf krijgt tenslotte heel wat te verduren en heeft tijd nodig om te herstellen. Oefeningen en tips kunnen hierbij helpen.

 

Yoga

" Na de bevalling wil je lichamelijk herstellen en weer in vorm komen. Je zoekt naar een manier om het moederschap op jouw wijze in te vullen. En je wilt aandacht hebben voor jezelf en weer jezelf hervinden. Het is een kunst om om te gaan met alle verwachtingen en meningen van anderen en tegelijkertijd te doen wat goed is voor jouzelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Yoga na de bevalling (postnatale yoga) helpt daarbij."  Voor meer informatie kijk op Postnatale Yoga

 

 

 

Praktijkadres Dongen

Kloosterpad 13 E
5104 JT Dongen
0162 - 31 28 34
KVK 17249770

Praktijkadres Rijen

Catharina van Tussenbroekstraat
(tegenover nr 11)
5122 CS Rijen

 

 

Direct aanmelden

  

 

    Facebook-like-button

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen