Bloedonderzoek

Bij iedere zwangerschap wordt er bloedonderzoek gedaan, de aanvraag voor het bloedprikken krijg je tijdens de intake. Bij het eerste bloedonderzoek bepalen we je:

 • bloedgroep
 • rhesusfactor
 • irregulaire antistoffen
 • rhesus C - antigeen
 • lues
 • hepatitis B
 • HIV
 • ijzergehalte
 • glucose

Bij 30 weken controleren we nogmaals je ijzergehalte. Op indicatie worden er extra bloedonderzoeken gedaan.

Controleer altijd bij je zorgverzekeraar of er onderzoeken zijn, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek, die onder je eigen risico vallen. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken zwangerschap mag je een termijn echo laten maken. Tijdens deze echo wordt de grootte van je kindje gemeten waarmee wij de uitgerekende datum vaststellen. 

Ook krijg je bij ons in de praktijk een vroege echo rond de 8 weken. Bij het aanmelden voor de intake wordt hierna gevraagd en kan je de verwijzing voor de echo komen ophalen.

Deze echo’s en tevens ook de 20 weken echo kunnen plaats vinden bij ons op de praktijk. Star-Shl zit op onze locatie in Dongen in het pand en in Rijen vlak bij onze praktijk. Zij verrichten de echo’s voor ons. De afspraken hiervoor kunnen wij zelf inplannen.

Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte onderzoek te laten doen. Dit onderzoek noemen we prenatale screening. Tijdens de intake bespreken we kort welke onderzoeken er mogelijk zijn. Indien informatie over deze onderzoeken gewenst is plannen we hiervoor een afspraak na de intake, deze duurt ongeveer een half uur en wordt je gecounseld over prenatale screening in Nederland.

Hieronder alvast informatie over prenatale screening in Nederland:

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Je kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. De verloskundige zal vragen of je meer wilt weten over deze screening. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt.

Je kunt kiezen uit twee verschillende testen:

 1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft.
 2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Je kunt dus alleen NIPT krijgen als je ook deelneemt aan één van beide studies.

Op deze website vindt je informatie over wat deelname aan de TRIDENT studies betekent.

Ook vindt je hier een overzicht van de bloedafname-locaties (prikpunten) voor de NIPT.

Meer informatie over de NIPT?
De algemene informatie over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom, waaronder uitgebreide informatie over de NIPT, vindt je op de website onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Hier vind je ook een keuzehulp.

TRIDENT staat voor Trial by Dutch laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing.

Structureel echoscopisch onderzoek (20 weken echo)

Je hebt de keuze om een 20 weken echo te laten maken. Bij deze echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje en naar andere lichamelijke afwijkingen. Verder wordt er gekeken naar de groei, de placenta en of er voldoende vruchtwater is. De 20 weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.
Deze echo valt in de basisiverzekering en wordt vergoed.

Voor meer informatie over het structireel onderzoek kijk op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/20-wekenecho.

Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek is onderzoek tijdens de zwangerschap om vast te stellen of het ongeboren kind een bepaalde aangeboren aandoening wel of niet heeft.

Prenatale diagnostiek wordt aangeboden als jij en je partner een verhoogde kans hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Dit kan zijn bij:

 • een verhoogd risico na de combinatietest of de NIPT.
 • als er een aandoening in de familie of bij jullie zelf voorkomt (komen jullie hier voor in aanmerking dan beslis je zelf of je hiervan gebruik wilt maken).

Bij prenatale diagnostiek zijn meerdere onderzoeken mogelijk:

 • de vlokkentest
 • de vruchtwaterpunctie
 • uitgebreid (geavanceerd) echoscopisch onderzoek

Vlokkentest

Een vlokkentest wordt meestal uitgevoerd tussen de 11e en de 14e zwangerschapsweek. Bij een vlokkentest neemt de gynaecoloog een klein (éénduizendste) deel van placenta weg voor onderzoek.

Het onderzoek kan plaatsvinden via de buikwand of via de schede, afhankelijk van de plek waar de placenta (moederkoek) in de baarmoeder ligt. Na deze ingreep heb je 0,5% hogere kans op een miskraam en 1-2% kans op een foute uitslag door afwijkend placentaweefsel bij een gezond kind. De uitslag krijg je via de gynaecoloog na ongeveer 2 weken.

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie neemt de gynaecoloog via de buik een klein deel van het vruchtwater af voor onderzoek. Het vruchtwater wordt steeds opnieuw aangemaakt, dus het kan geen kwaad om iets af te nemen. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal uitgevoerd rond de 16e zwangerschapsweek, soms later. Na deze ingreep heb je 0,3% hogere kans op een miskraam. De uitslag krijg je ongeveer na 3 weken via de gynaecoloog.

Geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO)

Dit is hetzelfde als een 20 weken echo, alleen vind deze plaats in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Dit is op medische indicatie als er aangeboren afwijkingen bij jullie zelf voorkomen of in de familie. Tevens kan dit een vervolgonderzoek zijn van de 20 weken echo, mocht hier iets afwijkends op gezien zijn. Als er bij dit onderzoek geen afwijkingen zichtbaar zijn, is dat geen garantie dat geen garantie op een gezond kind. Lang niet alle afwijkingen zijn zichtbaar tijdens echoscopie.

 

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen