Cursussen

Cursus borstvoeding

Tijdens deze cursus, die bestaat uit 2 avonden wordt er o.a verteld over de voorbereiding, de werking van bortsvoeding, het aanleggen, hoe je kunt weten dat je kindje genoeg voeding krijgt, de kraamtijd en de periode daarna. Ook wordt er gesproken over het voorkomen en oplossen van problemen bij borstvoeding. Tevens wordt er een korte introductie gegeven over het afkoelen en bewaren van moedermelk. Ook is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Er wordt een handout uitgedeeld waarin alle informatie is na te lezen.

Lokatie: Verloskundigenpraktijk Luna, Kloosterpad 13E (Medisch Centrum Beljaart) te Dongen.

Data 2020:
21 en 28 Januari
24 en 31 Maart
16 en 23 Juni
1 en 8 September
10 en 17 November
 
Tijd: 19.30u tot 21.30u.
Kosten: €30,00 voor 2 avonden, incl. koffie/thee en een handige handout. Cursusgeld contant betalen voor aanvang van de cursus.
Aanmelden: kan bij assistente Ingrid of bij één van de verloskundigen. Graag bij aanmelden vermelden of je partner meekomt. 

Zwangerschapsyoga

Yoga tijdens de zwangerschap is een vorm van bewustwording, vertrouwen en overgave. Je leert om te gaan met je eigen lijf en met je kind nog voordat het geboren is. Door middel van rustige lichaamsbewegingen, ademhaling, massage en ontspanning wordt je bewustwording groter zodat je zo goed mogelijk omgaat met wat zich voordoet tijdens je zwangerschap en bevalling. Je leert hoe je de weeën kunt opvangen en hoe je partner je daarbij kan ondersteunen. Yoga wordt door verschillende yogadocenten gegeven bij jou in de buurt.

 • Magreet Ballemans, Bradleystraat 5 te Dongen, www.flowmotions.nl
 • Marije Mol in Rijen, 0161-222477
 • Yoga praktijk Ingeborg Coppens, Bloemendaalstraat 10 te Tilburg (Reeshof), 013-5710509, www.ingeborgcoppens.nl
 • Eigentijdz, zwangerschapsyoga en postnatale yoga, Hoge ham 15R te Dongen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.06-14524404, www.eigentijdz.nl.
 • Studio Mama's studiomamas.nl
 • Onder Handen massagetherapieonderhanden.nl

Op weg naar je bevalling

De cursus Op weg naar je bevalling is een complete en praktijkgerichte cursus in één avond voor jou en je partner. De cursus wordt in groepsverband gegeven.
Alle facetten van de bevalling worden besproken, inclusief ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken. Ook eventuele pijnbestrijding komt aan de orde.

Na het volgen van de cursus heb je een compleet en reëel beeld van de bevalling met als rode draad wat je zelf kunt doen om je bevalling positief te beïnvloeden.

Deze cursus biedt je ook de mogelijkheid om individuele begeleiding te krijgen in je eigen vertrouwde omgeving op een door jou gewenst tijdstip. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen bij angst voor de bevalling, wanneer je wat minder goed ter been bent of als de reguliere data niet uitkomen.

Voor informatie kijk op volvertrouwenbevallen.nl. Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-24646296.

Prettig bevallen

Prettig Bevallen is een professionele en realistische voorbereiding op de bevalling en het ouderschap. De cursus richt zich op beide partners, zodat jullie als team zijn voorbereid op zowel de bevalling als de eerste periode na de geboorte van de baby. De cursus wordt gegeven door verloskundige professionals met veel ervaring.
De cursus kan gevolgd worden als privécursus, groepscursus (max 4 stellen), als weekendcursus, zowel privé als in een groep en als 1 daagse cursus in het weekend.

De cursus wordt gegeven tussen de 32e en 37e week van de zwangerschap en wordt naast Nederlands ook in het Engels aangeboden.

Kijk voor meer informatie op: prettigbevallen.nl

Samen bevallen

Deze cursus volg je samen met je partner. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • het verloop van de zwangerschap
 • anatomie en lichaamshouding
 • pijnbeleving en pijnbestrijding
 • hoe om te gaan met angst en onzekerheid
 • thuis bevallen of in het ziekenhuis/kraamhotel
 • mogelijke complicaties tijdens de bevalling
 • aankondiging en fasen van de bevalling
 • ontspannings- en ademhalingsoefeningen
 • perstechniek en baringshoudingen
 • het eerste contact met je baby
 • borst- en flesvoeding
 • de kraamtijd en de periode daarna

Er zijn een aantal mogelijkheden om de cursus Samen Bevallen te volgen, kijk voor meer informatie, aanmelden, de kosten en locaties op samenbevallen.nl.

Zo Bevallen

Tijdens deze cursus krijg je (indien gewenst met partner) inzicht in het natuurlijke proces van bevallen. Informatie en oefening wisselen elkaar rustig af.
De onderwerpen die aan bod komen zijn: wat doe je met angst, pijn en onzekerheid, aankondiging en fasen van de bevalling, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, perstechniek en baringshoudingen. Tijdens de cursus zijn drie tot vier zwangeren aanwezig, vaak - maar niet altijd - met partners.

Meer informatie en aanmelden
Wil je meer informatie over de cursus Zo Bevallen en weten wanneer de cursus gegeven wordt neem dan contact op met het Centraal Aanmeldpunt van deze regio via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-17854671.

Workshop voor zwangeren

Ben je tussen de 20 en 40 weken zwanger en wil je in één avond veel nuttige informatie of je hebt geen tijd voor een volledige zwangerschapscursus? Dan is dit misschien iets voor jou?
Deze workshop bestaat uit 1 avond, bij deze avond is een yogadocent, fysiotherapeut en een klinisch verloskundige aanwezig.
Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • ademhalings- en ontspanningsoefeningen
 • fasen van de bevalling
 • vormen van pijnstilling zoals massage, douche, bad en medicamenteuze pijnstilling
 • houdingen tijdens de bevalling
 • bekkenbodem veranderingen tijdens zwangerschap en na de bevalling

Voor meer informatie en aanmelden zie www.wonderbaarlijk-yoga.nl

Studio Mama's 


Studio Mama's verwelkomt moeders en vaders graag voor verschillende diensten. Je kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld een cursus fijn bevallen waarin we graag vertellen hoe het verloop van een bevalling kan gaan. En hoe de aanstaande vader hier een rol in kan spelen. Ook bieden we iedere woensdagavond om 19.00 een zwangerschapsyoga les aan. Daarnaast kun je voordat het moederschap echt gaat beginnen en daarna langskomen voor een zwangerschapsmassage en naderhand voor een ""me-time" ontspanningsmassage.
Ook voor de kleine wondertjes hebben we een fijne 4-weekse babymassage cursus, samen met je kindje leer je hoe je hem of haar kunt ontspannen.
In de nabije toekomst zullen wij nog meer leuke dingen gaan aanbieden zoals o.a. Doula begeleiding van voor, tijdens, en na je bevalling en zullen we bevallingsfotografie gaan aanbieden. Alles wordt verzorgt binnen onze mooie locatie op de Lage Ham 50 in Dongen.
Wil je meer weten? Volg ons dan op Instagram of op Facebook: Studio Mama's, kijk op mijn website studiomamas.nl of neem contact op via 06-10280201.
 

Zwangerschapszwemmen

Zwemmen tijdens de zwangerschap bevordert de bloedcirculatie en spierfuncties. Ontlast spiergroepen en gewrichten en kan evt. pijnklachten verminderen. 

Zwanger & Fit door mama & CO

Zwanger & fit is een actieve cursus waarin zwangeren dames op een sportieve manier voorbereid worden op de bevalling. Een bijeenkomst bestaat uit een actief gedeelte en een gedeelte waarbij er een thema wordt behandeld zoals bekkenbodem, perstechniek, ademhaling enz. Zie voor meer informatie over kosten en lokatie www.mamaenco.nl

Zwanger & Fit bij Jongh & van Osta

Met Zwanger & Fit werken we in groepsverband onder meer aan lichaamshouding, versteviging van de bekkenbodemspieren en stabiliteit van het bekken als voorbereiding op de bevalling.

Tijdens afwisselende lessen, waarin oefeningen aangepast kunnen worden aan ieders niveau, wordt gebruikt gemaakt van fitness- en pilatesballen en andere materialen. Mat oefeningen, kracht en uithoudingsoefeningen vormen de basis van deze effectieve, maar vooral gezellige groepsles.

Kijk voor meer informatie op www.jonghenvanosta.nl

Zwanger & Fit Aqua

Zwemmen is een goede en ontspannende manier om tijdens en na je zwangerschap in beweging te blijven. Tijdens deze afwisselende groepsles kun je tijdens of na je zwangerschap onder professionele begeleiding verantwoord en licht belastbaar je condititie opbouwen/op peil houden.

Kijk voor mee informaiie op www.jonghenvanosta.nl

Hypnobirthing

Hypnobirthing is zowel een filosofie als een techniek. Het is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby's op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden. Het is een positieve cursus, vol praktische handvatten. Hypnobirthing leert je door middel van diepe ontspanning, de kracht van de gedachten door positief denken en visualisaties, lichamelijke- en ademhalingsoefeningen intensief voor te bereiden op de geboorte van je kind. Hypnobirthing maakt gebruik van zelfhypnose.
De cursus wordt door verschillende aanbieders gegeven, kijk voor meer informatie op onderstaande links.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 
Wil je de zwangerschap samen met je partner beleven? Al voor de geboorte contact maken met je kind en met elkaar voorbereiden op de bevalling en op een goede start met jullie kind? Haptonomische zwangerschapsbegeleiding biedt individuele begeleiding waarin dit aan de orde komt.
Haptonomische zwangerschap kan een belangrijke rol spelen in het vertrouwen dat partners hebben in elkaar en een goed verloop van zwangerschap en bevalling. Tijdens de 5 tot 8 sessies vanaf week 16-20 tot en met 1 keer na de bevalling met pasgeborene erbij, beginnen we met contact maken met het kindje in de buik. Vanuit het spelen met het kindje, wat vaak heel ontroerend is, maken we de verbinding met de bevalling. De partner helpt de vrouw de weeën opvangen. En het bijzondere bij het opvangen van de weeën is, dat de partner de vrouw helpt er naartoe te voelen. Deze manier van weeën opvangen leidt tot het verruimen en verzachten van het bekkengebied, wat de bevalling gemakkelijker maakt. Dit heeft aantoonbaar tot effect dat er minder ingrepen nodig zijn en ook dat er minder ‘kleerscheuren’ bij de moeder zijn.
Haptonomische zwangerschapbegeleiding Tilburg: haptotherapietilburg.nl
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding Zevenbergen: haptotherapie-moerdijk.nl

Mindfulness

Mindfulness is een open aandacht. Op een speciale manier oplettend zijn, bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Mindfulness is je baby voelen bewegen, de weeën voelen golven in je lijf, je vrouw voluit kunnen steunen vanuit jezelf tijdens het geboorteproces, rust kunnen bewaren tijdens gebroken nachten, jezelf en elkaar opnieuw ontdekken, vertrouwen hebben in je eigen kracht, ouderschap vanuit een stevige basis. Mindfulness is een gereedschapskist waar je een leven lang gebruik van zult maken. 

Er is ook een online mindfulnesstraining voor zwangeren. Hierin krijg je 8 online videolessen, met uitgebreide readers, diverse opdrachten en meditaties.

Meer informatie: www.mindfulzwangerenbevallen.nl 

Hypnobirth

Een training/cursus gemaakt door Marjolein Gerritsen, die meer als 30 jaar hier in Dongen als verloskundige heeft gewerkt. Zij heeft samen met Johan Verduijn een training gemaakt voor mensen die graag zelf de controle willen houden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Met deze methode leer je hoe je kunt bevallen zonder dat je chemische pijnstilling nodig hebt. De methode wordt in 1 dag geleerd, de rest van de training is online. Het complete programma behandeld het verloop van de zwangerschap, geeft tips en er is voor de partner een uitgebreid deel over de begeleiding van jou tijdens de bevalling, wat moet er in een bevalplan etc. 

Wil je meer info: kijk eens op de site of bel/ mail vrijblijvend.
www.hypnobirthinstituut.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel 0654798942

Vol vertrouwen bevallen

De cursus ‘Op weg naar je bevalling’ is een praktijkgerichte cursus in één avond voor jou en je partner. Alle facetten van de bevalling worden besproken, inclusief ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en het 1e contact met jullie kindje. Na het volgen van de cursus heb je een compleet en reëel beeld van de bevalling met als rode draad wat je zelf kunt doen om je bevalling positief te beïnvloeden. De cursus wordt in groepsverband met maximaal 12 deelnemers gegeven.
Vol Vertrouwen Bevallen biedt je ook de mogelijkheid om je thuis, in je eigen vertrouwde omgeving voor te bereiden op de bevalling op een door jou gewenst tijdstip.
Meer informatie, ook over de cursus zwangerschapsmassage, vind je op de website www.volvertrouwenbevallen.nl. Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06-24646296.

Rondleiding Moeder en Kindcentrum ETZ-Elisabeth

Voor degene die hier willen gaan bevallen of willen orienteren zijn er rondleidingen gepland op onderstaande data. Op deze avond kun je ook de kraammarkt bezoeken. Hier vind je allerlei zaken rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Tijdens de rondleiding krijg je een beeld van de mogelijkheden voor de plaats van bevallen in het Kraamhotel of op de (poli)klinische verlosafdeling. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen op één van de suites in het kraamhotel of op de moeder & kindafdeling.

De avond begint om 18.30u. Iedere 10 minuten vertrekt een groep. De rondleiding duurt ongeveer 25 minuten. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Meldt je aan via: fam.nl.
Locatie: ETZ Elisabeth, Aula (route 73), Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg.

Data in 2020

 • 6 januari
 • 27 januari
 • 17 februari 
 • 9 maart

HECHT

HECHT is een team van twee verloskundigen die cursussen hebben ontwikkeld ter voorbereiding op de bevalling en ook op de periode daarna als ouder van een nieuwe baby. Met veel enthousiasme en in een prettige, veilige sfeer ontvangen Dominique en Evelyne zwangeren, ouders en moeders met hun baby tijdens de cursussen.

Ze bieden 3 verschillende cursussen aan:
 • HECHT zwangerschapscursus nieuwe stijl
  Je krijgt, samen met je partner, tools in handen om als een hecht team aan de bevalling en het ouderschap te beginnen.
 • HECHT ouderschapscursus
  Samen met je partner kennis opdoen over hechting en ritme van de baby. Zo start je als een hecht gezin aan je nieuwe leven met elkaar en de baby.
 • HECHT moedergroepen
  Wij helpen je te investeren in een hecht contact met zowel je baby als je partner. We staan stil bij alle veranderingen die een nieuwe baby met zich meebrengt.
Interesse?
Kijk voor meer informatie op www.hechtleven.nl
Of bel:
Dominique 06-55140084
Evelyne 06-55758306

 

Verloskundigenpraktijk Luna • Kloosterpad 13 E in Dongen • Catharina van Tussenbroekstraat t.o. nr 11 in Rijen